door Thierry Sarasyn 15 juli 2020

Eerste test 2020 Honda CMX 500 Rebel S: More, More, More

Billy Idol zong het al: "With a rebel yell, she cried more, more, more". En 'meer' is wat Honda ook biedt met de 2020 CMX 500 Rebel S. De A2-vriendelijke custom werd op een aantal vlakken verbeterd. Wij gingen uitvlooien wat dat betekent voor Rebelse Honda.

Voor we meer vertellen over de rijervaring met de 2020 Honda Rebel, bekijken we eerst wat er veranderd is ten opzichte van de voorgangers. Zowel de voor- als achterophanging werd aangepast, met een betere demping vooraan en een nitrogeen lading voor de achterschokbreker.

Inclusief gratis rijbewijs

Het blok voldoet nu aan de EURO5 normen, mede door een aangepaste uitlaat.
De Rebel blijft een A2 vriendelijke motor, maar met de komst van de slipperkoppeling en de LED lichten, wordt hij nog een stuk veiliger. Beginnende motorrijders zullen hier belang aan hechten, maar ook voor meer gevorderde Rebellen zijn deze nieuwe kenmerken ongetwijfeld zeer interessant.

Rond de nieuwe LED koplamp is er nu een beugel die het geheel allemaal ook visueel aantrekkelijker maakt. De matzwarte 2020 Rebel S Special Edition heeft zelfs een huis mini kuipje rond de LED koplamp. Veel extra windbescherming biedt die niet, maar het zorgt er wel voor dat de Rebel Szich duidelijk onderscheidt van de standaard uitvoering.
Daar komt nog een stuk comfort bij in de vorm van een nieuw monobloc zadel dat lange ritten aangenamer zal maken. Op de S is er een diamantpatroon in het zadel gestikt en er zijn zwarte harmonica rubbers over de vork.

Tenslotte betaalt Honda je ook bij aankoop vana deze motor de kost van je rijbewijs terug als je dat nu haalt of als je het na 1 januari 2019 haalde (met een maximum van 600 euro) Een niet te versmaden extra voor beginnende motorrijders.

A2 en meer

Als we een been over de 2020 Rebel gooien, voelt de motor niet nadrukkelijk anders aan dan de Rebel die in 2019 al in het gamma zat. Het nieuwe zadel is comfortabel, maar de rijhouding is niet anders dan op de vorige modellen. En dat is maar goed ook, want ook al is dit een middenklasse custom, je zit er wel bijzonder goed op. We weten ook dat de LED koplamp met de nieuwe beugel voor extra zicht en zichtbaarheid zal zorgen, maar met de de slipperkoppeling zijn we eerlijk gezegd nog blijer. Je kunt bij het aanremmen naar een bocht zonder zorgen nog een versnelling afschakelen, zonder dat het achterwiel stuitert of een stap(je) opzij. En dat is niet alleen goed voor het vertrouwen en de veiligheid van A2 rijders die hun eerste stappen op een zwaardere motor zetten, het is gewoon goed voor iedereen.

Lineair vermogen

Want laat het duidelijk zijn, als je met de Rebel rond rijdt, heeft niemand de indruk dat dit ‘maar’ een A2 is. De motor ziet er uitermate volwassen uit en de twin biedt een zeer lineair vermogen. Pittig onderin en met meer dan voldoende adem hoger in het toerengebied. Ook het uiterlijk is best impressionant. De lage bouw, de 130 voorband en het vlakke stuur, zorgen voor een coole uitstraling.

Comfortabele cruiser

De verbeterde ophanging voelt tegelijk comfortabel en strak aan. Dat is goed voor de stabiliteit in de bochten en helpt ook het stuurgedrag. De Rebel stuurt gemakkelijk in en hij blijft hondstrouw de gekozen lijn volgen. Zelfs aan hogere snelheden, gaat de Honda niet aan het wiegen. Niet dat dit het type motor is waar je als een halve zool mee aan het gas moet gaan hangen, maar hij kan al bij al aardig sportief uit de hoek komen. En dat is mooi meegenomen.

Goed gespreid koppel

Al blijft zijn natuurlijke habitat natuurlijk het cruisen. En dat doet de Rebel 500 goed. Dankzij een goed gespreid koppel van 43 Nm heb je zo goed als altijd voldoende kracht ter beschikking. De Rebel accelereert vlot en omdat je een beetje ‘in’ de motor zit, kun je er al bij al vlot de snelweg mee op. Pas echt leuk wordt het als je met de Rebel stuurweggetjes inslaat, want de motor stuurt licht, remt goed en is goed afgeveerd. Met iets meer uitgaande demping zou een passagier wel gebaat kunnen zijn.

More More More?

De Honda Rebel 500 doet alles wat je van een middenklasse custom kunt verwachten en inderdaad: more, more, more. De komst van de slipperkoppeling is een meerwaarde, de aanpassingen naar de Euro5 normen hebben het blok niks van zijn karakter ontnomen. Met een prijs van 6.399 euro en – voor wie het van toepassing is – de terugbetaling van je rijbewijs, heeft de 2020 Rebel ook troeven op financieel vlak. Temeer omdat hij met een verbruik dat tijdens test onder de 5 liter bleef, ook qua gebruikskost best te pruimen is. More, More, More!


Meer weten over de Honda CMX 500 Rebel en de Rebel S?

Foto's: Mike Van Cleven
Met dank aan Charlotte Tys

Technische gegevens


Motor
Type: Vloeistofgekoelde paralleltwin,
Cilinderinhoud: 471 cc
Maximaal vermogen: 46 pk bij 8500 opm.
Maximaal koppel: 43 Nm bij 6000 opm.
Transmissie: 6 versnellingen
Eindoverbrenging: ketting

Rijwielgedeelte
Frame: stalen buizen frame
Voorvork: 41 mm telescoopvork
Achterschokbreker: Monoshock met Pro-Link
Remmen voor: Enkele schijf met tweezuigerklauwen, ABS
Remmen achter: 220 mm schijf met enkelzuigerremklauw

Afmetingen
Wielbasis: 1488 mm
Zithoogte: 690 mm
Rijklaar gewicht: 190 kg
Tankinhoud: 11,2 liter

Prijzen en garantie
Garantie: 2 jaar
België: 6.399 euro
Nederland: 7.458 euro

Reageren

Registreer of log in om te reageren


Community

Motornieuws TV» Archief