door Thierry Sarasyn 27 juni 2019

Wegwijs in het motorrijbewijs

Sinds in 2013 de wetgeving omtrent de rijbewijzen veranderde, zien velen door het bos de bomen niet meer. Met de stijgende motormarkt en een trend die toont dat steeds meer motoren voor woon-werk verkeer gebruikt worden, vonden we het een goed idee alles eens op een rijtje te zetten. Wegwijs in het rijbewijs!

Vooreerst, zeg nooit zomaar bromfiets tegen een bromfiets. A3-bromfietsen (max 45 km/u) heten nu AM-brommers. De minimum leeftijd is nog steeds 16.

Ten tweede: zeg nooit brommer tegen een motor! Bij de 'echte motoren' – boven de 50 cc dus - begint het met de categorie A1 (maximaal 125 cc en een vermogen van maximaal 11 kW/15pk) De kW/kg verhouding moet minder zijn dan 0,1 kW per kg.
Het is in België mogelijk om een 125cc te besturen met het rijbewijs B. Bestuurders die hun rijbewijs B hebben behaald vóór 19 januari 2011 mogen zo de weg op, wie het rijbewijs later haalde, moet een rij opleiding van 4 uur volgen en twee jaar in het bezit zijn van het rijbewijs. Ook wie gewoon een A1 motorrijbewijs haalt, moet door 4 uur rij opleiding aan koppelen.

De A2 klasse bestaat uit scooters en motorfietsen met maximum 35 kW -dat is ongeveer 46 pk - en daarbij mag de kW/kg verhouding mag niet meer bedragen dan 0,2kW per kg.

Tot slot is er de categorie A. Dat zijn alle motoren vanaf 15kW.
Klinkt logisch, maar dat is het niet. Want je kunt niet gelijk wanneer, gelijk welk rijbewijs halen. Europa stelde een systeem in van geleidelijke toegang.
Wie dus vanaf zijn 18 aan de slag wil, moet de categorieën A1, A2 en A doorlopen. Daar horen ook verplichte lesuren bij. In een rijschool dus. Dat is telkens 4 uur indien je het vorige rijbewijs al hebt of voor een A1 gaat. Rechtstreeks A2 of A betekent 9 lesuren.

Wie alle stappen doorloopt, begint vanaf 18 met een rijbewijs A1. Na ten minste twee jaar A1 ( dus ten vroegste vanaf 20 jaar), kan hij/zij gaan voor het rijbewijs A2. Na ten minste twee jaar A2, kan hij/zij gaan voor het rijbewijs A (ten vroegste vanaf 22 jaar).

Bij elk hoger rijbewijs hoort een examen en een opleiding bij in een motorrijschool van minimaal 4 uur. Wie geen zin, geld of tijd heeft om dit proces te doorlopen kan ook rechtstreeks voor het A-rijbewijs gaan. Echter, pas vanaf de leeftijd van 24 jaar. Ook daar horen motorrijlessen bij. Minimum 9 uur, met een optie voor 3 uur extra zodat je de praktijkexamens op privé terrein én op de openbare weg in één keer kunt afleggen. Wie zijn autorijbewijs haalde voor 1 januari 1989 mag met dat rijbewijs ook met de motor rijden. Het spreekt voor zich dat ook in dat geval ook motorrijlessen aan te raden zijn.

Reageren

Registreer of log in om te reageren


Community

Motornieuws TV» Archief