door Gunther Kindermann 18 januari 2018

Motoren kopen of verkopen op veilingsite Catawiki: zo werkt dat

Motoren kopen en verkopen wordt steeds gemakkelijker en dat komt vooral omdat er meer manieren zijn om dat te doen. Wie herinnert zich nog de dagen waarin een zoekertje in MotorRijder de enige manier was om een tweedehandsmotor te vinden of er hem te verkopen. Maar tijden veranderen en veilingsites zijn plots zeer erg in trek. Goede zaak? Wij zochten het uit.

Van klassieker tot barnfind

Eén van de belangrijke nieuwe manieren bij de aan- of verkoop van motoren is via veilingsites. Wij bekijken de grootste speler op de markt van dichterbij: Catawiki. Het principe is eenvoudig: je biedt je motorfiets aan en geïnteresseerden kunnen er op bieden. Om zowel de belangen van de koper als de verkoper te beschermen, zijn er wel een aantal spelregels waarmee rekening moet gehouden worden.

Om te beginnen verkoopt CataWiki niet om het even wat. Op een veiling of een veilingsite worden objecten verkocht met een zekere waarde. Dat geldt ook voor motorfietsen. Wat echter niet wil zeggen dat alle verkochte motoren klassiekers of youngtimers zijn. De waarde kan ook in een thema zitten (custom, naked, off road, youngtimers, etc). Met wat goede wil kan het feit dat een motor in goede staat is, ook van waarde zijn. Al doen klassiekers en youngtimers het bijzonder goed.

Ander belangrijk punt: de verkoper mag een prijs instellen die voor hem of haar het absolute minimumbedrag is dat de motor moet opbrengen. De potentiële kopers zien deze 'reserve price' niet, zodat de biedingen niet op dat bedrag kunnen gericht worden. Je krijgt wel een melding als de 'reserve price' al dan niet bereikt is.

Breed en geïnteresseerd publiek

Voor het overige is het vrij eenvoudig.De koper zal een vast percentage (9 procent) aan het veilinghuis moeten betalen na de aankoop en de verkoper zal dat ook moeten doen.
Het verkooppercentage is standaard 12,5 procent maar kan verminderd worden bij aanbod van meerdere motoren.
Als de minimumprijs niet wordt gehaald zijn er voor de verkoper helemaal geen kosten.
Zo blijft ook Catawiki in business en ze blijven verder investeren in de veilingsite en het het adverteren van de te veilen kavels.

De verkoop wordt beheerd door een veilingmeester die op voorhand zijn mening geeft en een geschatte waarde van de motor kenbaar maakt. En dan kan het bieden beginnen. Wie bij het afsluiten van de bieding het meest geboden heeft én de reserve price gehaald, heeft de motor in zijn bezit. Hij betaalt aan Catawiki en die betalen op hun beurt de verkoper. Makkelijk, duidelijk en meestal tot tevredenheid van beide partijen.

Wie een motor wil verkopen stuurt info en minstens 10 foto’s naar Catawiki waar de veilingmeester de verdere verkoop opneemt en in contact treedt met de verkoper voor meer informatie, een waardebepaling, etc...Omdat Catawiki een site is die in gans Europa en daarbuiten actief is, wordt de te koop aangeboden motor door een zeer groot en geïnteresseerd publiek gezien.

Kopen en verkopen verloopt bij Catawiki dus net iets anders dan met een traditioneel zoekertje maar het is bijzonder prettig en het geeft goede resultaten. Wie op zoek is naar een bepaald merk of type, kan zelfs een veiling alert instellen, zodat hij of zij verwittigd wordt als er een motor (of ander object) aangeboden wordt die voldoet aan de omschrijving.


Eens kijken hoe het werkt?

Reageren

Registreer of log in om te reageren


Community

Motornieuws TV» Archief