door Jill Danneels29 mei 2019

De Vogezen met Tours & Adventure, just excellent!

Aangezien Double-O-Seven almaar vaker op de motor door zijn filmen raast, kunnen wij hem alleen maar de raad geven om zijn banden eens te gaan opwarmen in de Vogezen. For your turns only, en nog veel meer, in het spoor van de eerste reis van Tours & Adventure.

Ervaring loont

.. de introductie van een mooi verslag van een nog mooiere reis. Tours & Adventure heeft er net zijn eerste georganiseerde motorreis opzitten sinds naamwijziging. De naam is nieuw, maar toch heeft de organisatie jarenlange ervaring. Tours & Adventure is ontstaan in de schoot van Club Moto 80 en is meer dan 30 jaar de specialist bij uitstek in Franstalig België voor georganiseerde motorreizen. Duizenden inschrijvingen, zowel motorrijders als passagiers, staan intussen op de teller. Dit met heel uiteenlopende bestemmingen, gaande van Frankrijk, Spanje, Italië en Polen tot IJsland, Zuid-Afrika, Amerika en Thailand. Ritten worden zowel on road als off road gereden.

Het verslag

Een rit naar de Vogezen roept bij elke doorgewinterde motorrijder steevast een resem hoopvolle beelden op. Van slingerende klimpartijen over de iconische ballons, door diepe wouden, langs veelbelovende wijngaarden en adembenemende panorama s. Check, ze waren allemaal aanwezig op de maiden trip van Tours & Adventure met bestemming Gérardmer.
Een trip die van meet af aan de gepaste toon zette: op een korte aanloop na, werd de optie autoweg uit het zorgvuldig voorbereide road-book gemeden als de pest. Niet de centrale rijstrip van de banden, wel de flanken kregen het hard te verduren. En dat begon al in eigen Luxemburg en het Groothertogdom. Werd verdergezet in het bij ons te weinig gekende natuurpark van Noord-Vogezen. Waar plekjes als La Petite-Pierre een welgekomen pauze boden alvorens de de Col du Donon aan te snijden, slechts 872 meter hoog, maar toch de perfecte smaakmaker voor wat de deelnemers de volgende dagen mochten verwachtens.
Niet iedereen bleef op deze eerste dag gespaard van een regenbui, blijkbaar een van de (zeer) weinige parameters die de mensen van Tours & Adventure niet onder controle hebben. Maar wie wel? Voor pech was er wel degelijk aan een vangnet gedacht: een begeleider met voertuig en aanhangwagen mocht al direct in actie schieten voor een defecte batterij. En Luc, de onfortuinlijke rijder, hij kon zijn reis weer verderzetten.
De eerste straffe verhalen werden s avonds uitgewisseld aan de verzorgde tafel van Hotel de la Jamagne, het glas kir geheven, mes en vork in de aanslag voor het viergangenmenu. Tijd voor een korte briefing om aan te kondigen dat de technische assistentie de volgende dag om 10 u. de zeilen zou hijsen. En uit te leggen hoe je het papieren road-book aan de gps-gegevens kon koppelen om de twee opties van de dagrit met elkaar te laten overeenstemmen. Good night, fellows!
Niemand die op dat ogenblik kon vermoeden hoe hard de weergoden ’s anderendaags zouden toeslaan. Een deugddoend zonnetje spoorde aanvankelijk aan om flink wat te genieten van de legendarische Route des Crêtes. Het fototoestel werd bovengehaald om tijdens de klim naar de Ballon d Alsace de kunst van het haarspeldbochten nemen te vereeuwigen. Het sjezen verging ons helaas bij het naderen van de top. De Ballon hulde zijn kale knikker in nevel en zwiepende regenbuien. Op weg naar de Grand Ballon werden wij weliswaar weer op een bochtenfestijn onthaald en landschappen om u tegen te zeggen. Maar de top van deze hoogste ome uit de streek trakteerde ons op een cocktail van smeltende sneeuw, fijne hagel, stevige zijwind en potdichte mist, terwijl het kwik het vriespunt vervaarlijk dicht naderde. Maart en april hebben de naam, maar voor mei mag dringend een ander rijmpje gezocht worden dan de vogeltjes en hun ei.
U raadt het al, voer genoeg voor een tweede avondje straffe verhalen rond een smakelijk maal. Met speciale vermelding voor Luc, die door de assistentie uit een wel heel delicate positie op de top van de Ballon werd bevrijd.
Gelukkig bracht de derde dag soelaas dank zij een stralende zon. Lekker om, tussen evenveel stevige porties kronkels in, te genieten van unieke vergezichten vanop Mt-Ste-Odile zo ver als het schilderachtige en zuurkool-lekkere Obernai. Of vanop het kasteel Haut-Koeningsbourg over de wijnranken van Riquewihr. Geen straffe verhalen deze keer aan tafel, wel het relaas van een dag van puur motor- en ander aards genot. Een werkloze dag voor de assistentie was het, maar wie zal daar om klagen?
Restte nog de terugweg, zoals voor elke dag zorgvuldig uitgestippeld en verkend. Met mogelijkheid voor iedereen om, afhankelijk van de eindbestemming, op een of ander ogenblik het road-book vaarwel te zeggen voor de laatste rechte lijn.
Voor eerste organisatie liep deze trip van Tours & Adventure in elk geval bijzonder gesmeerd. Dat bewijzen ook reacties van enkele deelnemers. Het geeft alvast een goed gevoel bij wat Tours & Adventure nog in petto hebben.


Wees er de volgende keer bij!

De volgende reis van Tours & Adventure gaat in september naar Spanje, meer bepaald de Mancha-streek ten zuiden van Madrid. Alle inlichtingen zijn terug te vinden op de facebookpagina of de website van Tours & Adventure

Hierbij enkele foto's

Reageren

Registreer of log in om te reageren


Community

Motornieuws TV» Archief