door motornieuws 10 juli 2019

De 5 beste gratis online routeplanners voor de Benelux

Voor wie gewoon een dagje lekker wil sturen zonder een lening af te sluiten, zijn we op zoek gegaan naar de vijf online routeplanners die het meest geschikt zijn om een route vlakbij of net wat verder van huis te plannen.

Goedkoop op minitrip

Wie kent ze niet? De top 10-lijstjes, zoals MotorNieuws’ 11 mooiste motorwegen ter wereld. Bijvoorbeeld de Dragon’s tail in de VS, de A-397 van Marbella naar Ronda of de Grossglockner in Oostenrijk. Wegen die waarschijnlijk hoog bovenaan de bucketlist van elke gepassioneerde motorrijder staan zijn toevallig ook bestemmingen waarvoor je zeeën van tijd en emmers geld nodig hebt om ze überhaupt te kunnen bezoeken. Leuk, maar het kan ook dichter bij huis en met minder geld.

1. Routeyou

Wie voor het eerste op de website van Routeyou terecht komt zal direct zien dat deze site niet alleen voor motorrijders gemaakt is. Leuk voor een verdwaalde wandelaar of fietser, maar daarvoor zijn we hier niet. Wie zo snel mogelijk een route wilt vinden klikt op het motoricoontje, vult de gewenste startlocatie in en voila, er staan direct diverse routes voor je klaar. In plaats van een startlocatie invullen kan je ook op ‘ontdek onze aanraders’ klikken.

Eenmaal aangekomen in het routemenu zijn er diverse zoekfilters. Doormiddel van het verschuiven van de geïntegreerde kaart kan je bijvoorbeeld gemakkelijk zoeken binnen een door jouw gewenst gebied. Je kan specifiek zoeken op een tourroute, maar er is ook een offroadmodule. En daar houdt de geïntegreerde zoekfilter niet op. Je kunt onder andere zoeken op basis van afstand, moeilijkheidsgraad en zelfs op thema, zoals bier, eten&drinken of zelfs liefde en criminaliteit&justitie. Maar net waar jouw voorkeur naar uitgaat. Wij zien in ieder geval alvast wat mooie thema’s voor de aankomende vergelijkingstests.

Heb je je route gevonden, dan kan je de route afdrukken of een gpx bestand downloaden voor je navigatiesysteem. Routeyou kent een waarderingssysteem aan de hand van, maximaal 5, sterren. Dit systeem geeft vooral aan of de routes zijn gecontroleerd of zelfs nagereden. Het betekent niet dat een route met 1 ster slecht is. Een route met 5 sterren is voorzien van veel nuttige info en is gegarandeerd een kloppende route, bij 1 ster is dat niet zo. Oh ja, Routeyou biedt ook nog een app.

Neem hier een kijkje op routeyou

2. GPStracks.nl

Welkom terug in de 90’s! De website GPStracks.nl draait al een tijdje mee, zonder noemenswaardige update aan de opmaak en dat is te zien. GPStracks biedt net als Routeyou meer dan alleen motorroutes, maar tenzij je ook gek bent van kanoën is dat niet van belang. Veel simpeler en makkelijker dan dit wordt het niet. Klik op auto&motorroutes, kies het land waar je wilt rijden en je kunt van start. Net als bij Motorroutes.net en in tegenstelling tot Routeyou zijn de routes niet gecontroleerd. Sommige populaire routes hebben wel reacties van gebruikers waaruit je op zou kunnen maken dat je een goede route te pakken hebt. Jammer dat sommige reacties 7 jaar oud zijn en dus de gemaakte route dus ook. Het kan geen kwaad een gekozen route nog even na te lopen.

Neem hier een kijkje op GPStracks

3. Motorroutes.net

Een website die wel specifiek gericht is op motorroutes is motorroutes.net. Wij vonden het iets moeilijker om snel een leuke route te vinden via deze website, maar als je even de tijd neemt werkt ook deze planner niet moeilijk. De makkelijkste weg is door direct op de top 10 van deze maand te klikken, maar dan zit je al snel wat verder in Duitsland en wij zijn op zoek naar routes in de buurt. Die vind je door op ‘routes’ te klikken, een plaats naar wens in te vullen en wat andere filters in te voeren. Via deze weg vind je zo tientallen routes. Een klein nadeel in vergelijk met Routeyou is dat deze routes niet zijn nagetrokken en je dus niet weet of je een beetje toffe route te pakken hebt zonder dit zelf te controleren. Motorroutes.net is een stuk simpeler qua ontwerp, maar biedt een flinke verzameling routes.

Neem hier een kijkje op Motorroutes

4. TyreToTravel

‘TyreToTravel is in 2012 gestart door Jan Boersma en Michel van Hagen: enthousiaste motorrijders en liefhebbers van het rijden van fantastische toertochten.’ Staat op de website te lezen. Hoewel Tyre nog wel bestaat lijkt het niet meer de handige website die het ooit was. Jan en Michel hebben een nieuwe betaalde app genaamd MyRoute-app gelanceerd die een groot deel van de functionaliteit heeft overgenomen. Toch is de routebibliotheek gewoon gratis toegankelijk en zijn routes via tyretotravel te downloaden in verschillende bestanden waardoor deze website een nog steeds een aardige bron voor motorroutes in de Benelux lijkt.

Neem hier een kijkje op TyreToTravel

5. Mrgps.nl

Mrgps.nl is in deze lijst een buitenbeentje, omdat er op deze website geen routes te vinden zijn. Toch is het een bron van (route)inspiratie. Mrgps is het alias van gps-goeroe Hans Vaessen. ‘Al meer dan vijftien jaar volledig gespecialiseerd in ‘recreatieve GPS-navigatie.’ Dus vooral wandelen, fietsen en motorrijden.’ Wij komen natuurlijk voor dat laatste. Op deze website vind je zeer uitgebreide informatie over verschillende navigatiesystemen gericht op de motor, maar ook links naar andere websites waar wél routes te vinden zijn. Ook buiten de Benelux.

Neem hier een kijkje op Mrgps.nl

Dus, waar wacht je nog op. Downloaden die routes en gas erop!


Tekst: Thomas ReedijkReageren

Registreer of log in om te reageren


Community

Motornieuws TV» Archief