door motornieuws 26 juli 2018

8 Tips om als motorrijder de hitte de baas te blijven

Motorrijden tijdens een hittegolf kan perfect. Maar je moet er wel voor zorgen dat je geen slachtoffer wordt van de hitte. Hier zijn 8 tips waarmee je aan de slag kunt zonder een risico te lopen op een boete wegens onreglementaire kledij...

...Iets waar de dame op de foto even geen rekening mee hield. Maar wie zijn wij om daarop kritiek te uiten... In elk geval is het zo dat een te hoge lichaamstemeratuur je reflexen en zelfs je zicht kan beïnvloeden. Dit zijn tips om letterlijk en figuurlijk het hoofd koel te houden:

1. Koelende onderkledij
Kies bij langere ritten voor koelend ondergoed. Heel wat merken bieden koelend ondergoed aan. Sommige onderjassen moeten gevuld worden met water, andere moeten ondergedompeld worden en geven een koelend effect gedurende uren. Het voordeel van optie 1 is dat de gevulde jassen je andere kleren niet vochtig maken. De jassen die water absorberen doen dat wel, maar door de hitte verdampt dat al snel.

2. Draag geventileerd textiel
Textiel kleding is een betere optie dan leder in dit weer. Zelfs geperforeerd leder. Zorg ervoor dat de binnenvoering weg is en maak maximaal gebruik van ventilatiekanalen.

3. Kies een goede geventileerde helm
Een open helm is niet op alle motorfietsen een optie. Indien je de keuze hebt, kies voor een helm met goede ventilatiekanalen. Heel wat (goedkopere) helmen leiden de lucht gewoon door de geïsoleerde delen na de helm en koelen weinig af. Let er op dat je de kanalen ook kunt afsluiten, het blijft niet voor eeuwig 35 graden.

4. Gebruik een koelende sjaal
De goedkoopste oplossing. In winkels zoals Flying Dragon of Action vind je koelende sjaaltjes voor amper 2 euro. Je dompelt ze in water en legt ze in je nek. Het koelend effect houdt makkelijk een uur aan. Voor velen genoeg om verkoeld door een rit te komen. Ook de betere motorzaken hebben koelende sjaaltjes in de aanbiedin

5. Camelback
Camelback is de merknaam van watertassen waaruit je kunt drinken tijdens een activiteit. Deze bestaan ook van andere merken. Let er op dat het water niet al te koud is wanneer je de Camelback of andere watertas opvult. De beste hydratatie komt van water die op kamertemperatuur is. Kies voor iets kouder water, omdat het op je rug danig zal opwarmen.

6. Hi-tech sokken
Sokken voor afstandslopers of wielrenners hebben dikwijls betere koelende eigenschappen. Er bestaan ook specifieke motorsokken voor hete dagen.

7. Kies een 'rijdende' route
De rijwind is je vriend. Als je vermoed in een file terecht te kunnen komen, kies eerder voor de rijdende route dan voor de kortere, maar misschien drukke en trage weg. Eens de rijwind wegvalt, kan mede door het volgende punt, de temperatuur snel oplopen.

8.Hou ook je motorfiets koel
Ook je motorfiets is gebaat bij de koelende rijwind. De hitte die van het blok opstijgt, kan de gevoelstemperatuur voor de rijder doen oplopen tot meer dan 40 graden. Ook hier geldt: vermijd files en kies bewust voor vlot rijdende wegen.Foto: Shutterstock

Reageren

Registreer of log in om te reageren


Community

Motornieuws TV» Archief