door motornieuws 24 juni 2019

Waarom je bij dit weer de tank van je motor beter niet vol gooit.

Met temperaturen die in de buurt van de 35° zullen uitkomen deze week, moet je motorrijden lichtjes anders aanpakken. Koelvloeistof controleren ligt voor de hand. Maar de tank vol gooien is ook geen goed idee.

Meer volume

Benzine is een vloeistof en die kunnen naargelang de temperatuur waarin ze bewaard worden uitzetten of krimpen. Aan de pomp kun je zien dat benzine meestal bewaard wordt tussen de 5° en 10° graden. Dat is zo omdat je dan een vast volume van 1 liter krijgt. Bij hoge temperaturen, gaat benzine echter uitzetten. Dat kan gaan tot 500 cc extra op een tank van 25 liter. Een doorsnee motorreservoir met pakweg 15 liter aan boord, kan zo plots tot 300 cc meer in de tank krijgen bij de temperaturen die we nu hebben.
De meeste reservoirs hebben een overloop, maar dan nog kun je te maken krijgen met benzinevlekken op de grond, of zelfs delen op de motor waar het goedje op in vreet.

Niet enkel vloeistoffen zetten uit bij hoge temperaturen, ook gassen. Dus als je bandendruk correct is bij een koude start, zal die hoger op lopen tijdens het rijden dan normaal. 100 gram minder vooraan en 200 gram minder achteraan is een goed idee.

Foto: Shutterstock

Reageren

Registreer of log in om te reageren


Community

Motornieuws TV» Archief