door motornieuws 25 november 2018

Tien tips om er niet als een nerd uit te zien op je motor.

We willen absoluut vermijden om er als een idioot uit te zien op een nieuwe motor, onderstaande tips kunnen je hierbij helpen:

Geen hippe accessoire

Je motor is een vervoersmiddel, een tweewieler die garant staat voor plezier en vrijheid. Net daarom plunderen we een stukje van onze bankrekening: fijne ritjes maken met vrienden, skills verbeteren en vooral: die motor brengt een grote glimlach teweeg. Dus omdat hij jou hipper, jonger of mooier maakt is niet de juiste beweegreden om er een te kopen, evenmin alsof je er eentje zou kopen omdat hij matcht met je nieuwe fancy helm…

Vergeet je kleren niet

Een foto-shoot of bewondering van je mooie benen wordt het niet. Voor je eigen veiligheid: trek voldoende (beschermende) kledij aan. Niets zo ondoordacht, zelfs onverantwoord, als een adrenalinejunk op zijn nieuwe racemachine in korte broek met flipflops.

Richtingaanwijzers

Ohjaa, we kennen hem: de motard die tijdens een rondrit voortdurend – inderdaad voortdurend – met richtingaanwijzer rondtoert: verschrikkelijk! Yep, bij de auto slaan deze automatisch uit. Nope, uw motor doet dit nog steeds niet. Alvast bedankt om hiermee rekening te houden, voor je medemens én voor jezelf, tenzij je graag als kerstbol fungeert.

Zadeltassen

Monteer deze correct. Doe je dat niet, is de kans groot dat de zadeltassen na enkele meters op een idiote manier naast je motor hangen. Je ziet er niet enkel als een dummie uit, het neervallende gewicht kan voor onvoorspelbare, gevaarlijke wendingen zorgen.

Ken je kickstart

Niets zo frustrerend als je motor niet gekickt krijgen. Koop je een nieuwe motor aan zonder elektrische startknop? Probeer deze dan eerst een paar keer thuis, in je eentje, om pesterijen te voorkomen. Als je dan nog stilvalt op de weg, ben je tenminste al voorbereid. Kick naar beneden en probeer de compressie te voelen, klein duwtje over het compressiepunt en kick weer laten naar boven komen. Eitje.

Geef gas met gevoel

Het verkeerslicht springt op groen en je wil zo snel mogelijk uit de voeten? Bedien het gashendel met gevoel, je wil absoluut vermijden dat je voorwiel als een ongecontroleerde racebanaan de lucht in gaat. Los de koppeling langzaam en de rest gaat vanzelf. Doseren, doseren, doseren.

Korte bochten

Veel motorrijders vinden het fijn om snel te gaan, maar kunnen moeilijk overweg met korte bochten. Rem je niet te pletter voor een U-bocht, het is tenslotte levensgevaarlijk. Zoek een parking op en probeer zoveel mogelijk achtjes te maken, je doet er goed aan. Oefening baart kunst!

Focus

Laat je niet teveel afleiden. Als beginnende motorrijder moet je inderdaad in staat zijn een massa aan informatie te capteren. Gaande van: links koppeling, rechts voorrem, rechtse voet achterrem, enzovoort. Alles wordt op termijn een automatisme, dus rustig ademhalen en ga gewoon de baan op.

Souplesse

Zowel in het aanremmen als bij het nemen van bochten is een soepele rijstijl vereist. Opnieuw: doe alles met de nodige dosering en volg de lijnen van de weg. Probeer vooral niet te bruusk te rijden.

Ken je limieten

Start als een beginner, denk niet dat je als een natuurtalent bent en als Valentino Rossi kan uitpakken op de baan. Dat kan natuurlijk, maar wees geduldig, alles op zijn tijd.

Er is slechts een oplossing: de weg op met die handel!

Tekst: Jill Danneels
Foto's: Shutterstock

Reageren

Registreer of log in om te reageren


Community

Motornieuws TV» Archief