door Mattijs De Lee25 juni 2020

Op reis met de motor in Europa? Hier vind je een overzicht van de corona-maatregelen per land

Het zag er een tijdje geleden niet naar uit, maar we mogen nu toch de landsgrenzen oversteken voor een vakantie. En dat is eigenlijk een perfecte gelegenheid om die jaarlijkse verre bestemming in te ruilen voor een trip op twee wielen binnen Europa. Voor warm weer moeten we alleszins het land niet uit de komende dagen, maar laat ons dat er hoegenaamd niet van weerhouden om op de motor te springen voor een deugddoende road-trip. Hieronder geven we per land een overzicht van wat mag en niet mag in tijden van Corona.

Nederland

Reserveren is troef bij onze noorderburen. De meeste toeristische gebieden en de stranden zijn geopend, maar houd er rekening dat je je komst vooraf moet aankondigen. Heel belangrijk: je moet op voorhand zeker een verblijfplaats hebben vastliggen. Als je dat niet kan voorleggen kan het zijn dat je aan de grens teruggestuurd wordt. Ook restaurant- en cafébezoek moet je op voorhand reserveren - behalve in de buitenlucht. Openbare douches en toiletten zullen op 1 juli weer geopend zijn. Tijd voor een road-trip richting het noorden naar de prachtige omgeving van Friesland en Groningen, oftewel de perfecte bestemming voor een motorweekendje dat eens niet de Ardennen is!

Duitsland

Een trip naar Duitsland moet je iets grondiger voorbereiden. Het is alleszins geen probleem om de Eifel of het Schwarzwald te gaan verkennen op twee wielen, want de grenzen staan open. Maar aangezien de deelstaten op zich bevoegd zijn voor het opstellen van de maatregelen is de toegankelijk van bars en restaurants verschillend per regio. Volg het laatste nieuws hieromtrent zeker goed op, want vorige week ging bijvoorbeeld een deel van Noordrijn-Westfalen opnieuw in lockdown.

Het Schwarzwald door op de motor, het kan weer

Frankrijk

Ondanks een zware en moeilijk periode staan ook de landsgrenzen van Frankrijk helemaal open. Het is te zeggen: de overzeese gebieden Guyana en Mayotte zijn nog even gesloten, maar het is geen probleem om vanuit ons land over de grens te rijden. Toeristische accomodaties en restaurants zijn er ook vrij toegankelijk. Enkel bepaalde musea en trekpleisters zoals het Centre Pompidou of de Eiffeltoren vergen nog een reservering vooraf. Maar wat heb je daar te zoeken als je kan gaan kronkelen in de Vogezen, de Pyreneeën of het Centraal Massief?

Social distancing doorheen de Vogezen

Spanje

Voor wie al wat verder wil dan de buurlanden, zijn er ook mogelijkheden. Ook Spanje verwelkomt gelukkig weer toeristen. Onze Man ging al op verkenning en zag dat er heel wat zaken gewoon open zijn, maar voorlopig is het bijzonder rustig in Spanje. Stranden en toeristische gebieden zijn sinds 21 juni weer open, al zijn er enkele zaken het vermelden waard: de capaciteit in restaurants en cafés is gehalveerd en buffetten zijn verboden. De meeste hotels lossen dat op door bediening aan de buffetten aan te bieden. Let er ook op dat er op sommige openbare plaatsen waar geen anderhalve meter afstand bewaard kan worden een mondmasker verplicht is, ook in open lucht. Op dit ogenblik zijn nog niet alle hotels open, maar de meeste hotels willen te laatste op 14 juli klaar zijn voor hun heropstart. Gezien de geringe drukte, is het ook helemaal geen probleem dat een aantal hotels nog dicht zijn. Verder ben je vrij om bijvoorbeeld de geweldige motorregio die Andalucia heet te verkennen. Nabij de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan rijd je minstens 1000 bochten per dag. Aanrader!

Italië

Het land was enorm hard getroffen door de Corona-uitbraak, maar intussen zijn we ook weer in Italië welkom. De stranden en toeristische gebieden zijn er vrij toegankelijk. Je doet er zeker en vast goed aan om op voorhand te reserveren voor restaurants, parken, musea, archeologische sites en dergelijke. Let op: mondmaskers zijn in winkels en gemeenschappelijke ruimtes van hotels en dergelijke verplicht dus steek er zeker eentje in de binnenzak. In de regio rond het Gardameer en ook in Zuid-Tirol - beiden populair bij menig tweewieler - is alle horeca met de nodige voorzorgsmaatregelen weer geopend. Bepaalde regio's kunnen echter nog bijkomende maatregelen opleggen, dus doe nog even de nodige research voor je vertrek.

Rijd je binnenkort de magnifieke route langs het Gardameer?

Oostenrijk

Oostenrijk is zichzelf niet echt populair aan het maken bij de motorrijdende gemeenschap met hun anti-motorgeluidsmaatregelen. In Tirol zijn populaire routes in de regio van Imst / Reutte afgesloten voor "bijzonder luide motorfietsen". Wie het land toch wil bezoeken kan er evenwel van uitgaan dat er verder geen toeristische beperkingen opgelegd worden. De overheid waarschuwt wel dat er in geval van een nieuwe uitbraak ieder moment weer nieuwe maatregelen opgelegd kunnen worden. Vergeet Tirol, want het land heeft nog heel wat meer moois te bieden. In de regio Salzburg vind je onder andere de Glossgnocker Hochalpenstrasse, de hoogste Bergpas van het land, samen met nog 14 andere bergpassen. Bucketlist-materiaal!

De Glossgnocker Hochalpenstrasse: parel van een bergpas

Portugal

Opletten hier: momenteel mag je met de motor Portugal niet binnen. Met de wagen trouwens ook niet. Enkel via het vliegtuig kom je aan de uiterste rand van het Iberisch schiereiland. Verder werd zopas een deel van Lissabon opnieuw in Lockdown geplaatst wegens een Corona opstoot. In de rest van het land geldt dat je in gesloten publieke ruimtes een mondmasker moet dragen en ook in open lucht waar minder dan anderhalve meter afstand kan gehouden worden. Nog niet alle hotels zijn open, maar in verhouding tot het huidige aantal toeristen, is de hotelcapaciteit ruim voldoende.

Foto's: Shutterstock

Reageren

Registreer of log in om te reageren


Community

Motornieuws TV» Archief