door Mattijs De Lee20 maart 2020

Motorrijden in Coronatijden: mag dat?

Onze overheid roept verregaande maatregelen in het leven om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Wij kregen op de redactie regelmatig de vraag of men nog op de motor mag kruipen ter ontspanning. Voor alle duidelijkheid: dat mag helaas niet meer. Ons motorhart bloedt - zeker met de eerste zonnestralen de laatste dagen en komend weekend - maar we scharen ons achter deze beslissing en roepen iedereen op om hetzelfde te doen.

Njet

De maatregelen even heel bondig samengevat: de cafés zijn dicht en je mag enkel je huis uit voor essentiële verplaatsingen naar de supermarkt of naar het werk of voor recreatieve lichaamsbeweging. Dat laatste was nogal dubbelop omdat wij motorrijden wel degelijk klasseren onder recreatieve lichaamsbeweging. De Vlaamse Motorrijders Bond van België nam daarom contact op met het Ministerie van Volksgezondheid en hun antwoord schept duidelijkheid: recreatieve verplaatsingen met de motor zijn verboden.

Het algemene principe is om het aantal verplaatsingen zoveel mogelijk te beperken. Weersta dus de drang om aankomend weekend naar de Ardennen af te zakken - Vlamingen die er niets te zoeken hebben kunnen zich aan boetes verwachten. Je mag je motor nog wel gebruiken uiteraard, bijvoorbeeld om naar het werk te rijden of om boodschappen te gaan doen. Op de motor zit je nochtans alleen, je draagt een helm, vaak een Buff of sjaal en alles gebeurt in open lucht. Eigenlijk is er dus letterlijk geen vuiltje aan de lucht. Maar dura lex sed lex. Niet rijden dus.

Het zijn vreemde tijden. Maar laat ons allemaal samenwerken om het virus zo snel mogelijk de deur te wijzen. Op die zijn we helemaal klaar om deze zomer kilometers te vreten.

Reageren

ADRIAENS patrick
21/03/2020 13:17
Wij mogen geen recreatieve motor of bromfietsritten doen, de wielertoeristen mogen dat dan wel, want ik zie er tientallen.
FREDDY VERSTRAETE
28/03/2020 10:31
VAN DE REGERING MAG JE ALLES DOEN OM TE WERKEN MAAR OM TE ONTSPANNEN NIETS TIPICHS BELGIE
30/03/2020 19:50
En wat gaan we nu doen zodat onze regering ons toelaat om met de moto te rijden. Ideeën zijn welkom. ikwordzotinmijnkot@gmail.com
31/03/2020 09:32
Heel triestig eigenlijk, massaal wandelen in bossen, fietsen in groep (toeristen) mag allemaal en terwijl wij jaarlijkse wegentaks en verzekering betalen voor de moto en ook goed beveiligd zijn mogen we niet gaan rijden...
31/03/2020 09:34
https://secure.avaaz.org/nl/community_petitions/belgische_federale_regering_wilmes_ii_recreatief_motorrijden_op_de_weg_goedkeuren_tijdens_coronacrisis_in_belgie/?fSkUJpb&fbogname=philip+L.&fbclid=IwAR2TFRYP1TfkNKSq3cLSHfVcg7bI4e7uiGrLESr952sl_GouxGqA2HR9ojw
Dante Mertens
03/04/2020 14:19
Idd Patrick Adriaens, het is best hypocriet. Wij zijn ingepakt in buff en helm die zowel mond als neus bedekken terwijl wielrenners hun adem de vrije loop gaat, op de koop toe zie je wielrenners maar al te vaak (dicht) naast of achter elkaar rijden lekker elkaars adem recycleren terwijl motorrijders nooit zo dicht bij elkaar rijden en op de koop toe op de openbare weg rijden en dus veel meer mogelijkheid hebben om afstand van elkaar te bewaren. Kijk, niks tegen wielrenners hoor, integendeel, fantastische sport én techniek en vaak toffe mensen ook... Maar ik vind deze maatregel ongelooflijk belachelijk, absurd en hypocriet, gezien bovenstaande opmerkingen. het is nu 3 april, maatregelen worden steeds strenger en strenger, maar het aantal recreatieve fietsers (niet alleen wielrenners in hun sport-tenu) die ik al heb zien passeren kan ik niet meer op 2 handen tellen maar ik mag dan geen ritje met mijn motor doen, alleen(!!) gewoon om ervoor te zorgen dat de accu na weken van stilstand niet leeg geraakt, zonder dat ik persé ergens moet stoppen, gewoon half uurtje rijden zonder zadel te verlaten = VERBOTEN!! Belachelijk.
Geert Van Boxstael
12/04/2020 12:33
Ergens kan ik de regering hun standpunt wel volgen. Als recreatief motorrijden word toegelaten kan de overheid nooit nagaan van dag tot dag of bepaalde clubs niet in hun clublokaal of elders bij elkaar komen. Gisteren bvb had de politie ook al hun handen vol in Brussel bij de samenscholing van 50+ gekleurde mensen die protesteerden tegen de politie. Ik werk in St Gillis en heb de hele namiddag tot na 19U de heli zien circuleren en konvooien, soms 2 combi en 2 autobussen van politie zien langsrijden. Stel u voor dat bepaalde motorclubs bijeenkomsten organiseren. Dat zou alle politiediensten overbelasten. En ook zij werken waarschijnlijk met een lagere bezettingsgraad. Ik rijd sinds 1989 motor en ben zelf bij een club geweest en ken het wereldje. Als een deel daarvan begint te rebelleren staat er geen maat meer op. Daarom, alle begrip voor de maatregelen.
Didier Goudket
15/04/2020 10:15
De Corona crisis is ernstig en we moeten er alles aan doen om hier snel en gezond door te komen met zijn allen - dus ik zit niet al van 13 Maart thuis en ga enkel buiten voor de aankoop van eten ( 1 tot max. 2 x per week ). Ontspanning is ook belangrijk en motorrijden is er voor mij één van . Ik zie totaal geen probleem mocht ik een klein toertje maken in mijn regio . Ik kom niet in contact met andere personen, ik rijd alleen , ik kan nergens stoppen voor een drankje , want alles is gesloten . Dus ik begrijp totaal niet waarom dit niet mag, aangezien er ook geen risico is op het oplopen van een besmetting of op het doorgeven van het virus. Fietsen mag dan wel , en met dit mooie weer vind ik dit een groter risico dan met de motor te rijden. Ik heb dit weekend even de fiets genomen en wel 10 tallen fietsers gepasseerd op het fietspad, waar je dan geen 1,5 meter afstand kan houden en dus het risico op besmetting groot is. Onbegrijpelijk hoe men in deze corona tijden toch beslissingen neemt die niet of moeilijk te begrijpen zijn. Hopelijk trekken we hier lessen uit , mocht dit zich nog eens voordoen in de toekomst.
Didier Goudket
15/04/2020 10:16
Sorry , type foutje , " ik zit niet al van " moet zijn " ik zit al van 13 Maart thuis " ...oeps ...
Didier Goudket
15/04/2020 10:16
Sorry , type foutje , " ik zit niet al van " moet zijn " ik zit al van 13 Maart thuis " ...oeps ...

Registreer of log in om te reageren


Community

Motornieuws TV» Archief