door Thierry Sarasyn 30 september 2019

KTM neemt GasGas over

KTM heeft aangekondigd dat het een meerderheidsaandeel in het Spaanse GasGas verworven heeft. De deal zal onder andere tot gevolg hebben dat beide bedrijven nauw gaan samenwerking qua dealernetwerk en dat KTM nieuwe opportuniteiten krijgt in de markt van de elektrische motoren.

Visie

KTM, dat heerst in off-road en een sterke range wegmotoren opgebouwd heeft, was al langer in gesprek met Black Toro Capital, eigenaars van het Spaanse merk. De recente overname betekent in de praktijk dat op termijn Gasgas en de Torrot Electrical Vehicles zullen verkocht worden in het KTM dealernetwerk. Hoe dat in Belgiƫ in zijn werk zal gaan, moet in de komende maanden duidelijk worden.

Nieuwe modellen zullen ontwikkeld worden naast de trial en enduro motoren van GasGas en productie van GasGas en Torrot zal in het Spaanse Girona blijven. Het is de bedoeling dat GasGas naast KTM en Husqvarna een derde sterke peiler wordt in de KTM Industries Group van grote baas Stefan Pierer. Maar er is meer. KTM heeft plannen die verder gaan dan alleen maar een overname en geeft blijk van een goed inzicht in de huidige marktsituatie. Enter de elektrische motorfietsen.

Torrot heeft al een elektrische trialmotor.

Voordelig voor beide partijen

De deal benadrukt de wil van KTM om een sterke speler te worden op de markt van elektrische motorfietsen, met eerder ook al aankondigde banden aan te halen met Bajaj Auto met als doel performante elektrische motorfietsen te bouwen in India, die in 2022 in Europa zullen verkocht worden. Torrot Motorcycles heeft o.a. al een elektrische trialmotor en E-kindermotoren in zijn gamma en beschikt over een goede naam en heel wat knowhow. Of die kennis groter is dan die van KTM (dat onder andere al de Electrische Freeride lanceerde) is lang niet zeker, maar complementair is het in elk geval.

Deze transactie moet in het voordeel van alle partijen spelen. Het helpt KTM vooruit in de wedloop naar goede elektrische motorfietsen. Voorlopig zijn enkel Zero Motorcycles en Harley-Davidson met de LiveWire op dit vlak als grote spelers te beschouwen. Voor GasGas is dit een grote hulp omdat KTM biedt wat ze nodig hebben: meer geld voor de productie van goede motoren en een uitzonderlijk dealernetwerk.

KTM dat al dominant is in het off road, versterkt zijn positie nog meer. Een monopolie is het nog niet, maar het valt niet te ontkennen dat in geen enkele andere motor sector een merk zo nadrukkelijk heerst, als KTM in off road.

GasGas heeft momenteel 10 verschillende modellen in zijn 2020 enduro line up.

Reageren

Registreer of log in om te reageren


Community

Motornieuws TV» Archief