door Mattijs De Lee30 juli 2020

KOOPGIDS: een overzicht van de beste adventure-banden op de markt

Een adventure motor staat erom bekend elk terrein de baas te kunnen. En even belangrijk daarbij als pakweg de vering of de remmen, zijn de banden die er onder zitten. Het allround-karakter van dit type motorfiets vraagt vanzelfsprekend ook allround rubber om met het volste vertrouwen de baan op te gaan. Het is soms moeilijk om in het reusachtige bandenscala de juiste keuze te maken, maar met deze koopgids krijg je hopelijk wat meer grip op de zaak.

21 tot 17 inch

De meeste hoogpoters die vandaag van de productieband rollen, zijn uitgerust met velgen van 19 inch vooraan en 17 inch achteraan. Sommigen hebben echter 21 inch vooraan en 18 achteraan. In deze koopgids behandelen we deze beide versies. Rijders met een 19/17 opstelling hebben een bijzonder groot aanbod - ook omdat veel fabrikanten een allroad-versie van hun gewone baanmodellen aanbieden. Voor de 21/18 of zelfs 21/17-opstelling is het aanbod beperkt. Anderzijds is die opstelling wel bij veel enduro-modellen courant waardoor heel wat offroadbanden in deze maten beschikbaar zijn die dus ook prima onder je adventure bike zouden passen. Hieronder een alfabetisch overzicht van de belangrijkste spelers op de markt.

Avon

Avon Trailrider
Topproduct van de Engelse fabrikant voor adventure bikes. Verkrijgbaar in 21 inch voor, 18 inch achter. Geschikt voor nagenoeg alle hoogpoters op de markt en bewijst dienst tijdens zowel baan- als offroadgebruik.

Avon Trekrider
Geschikt voor hoogpoters met kleinere cilinderhoud of monocilinders. Afmetingen 21 inch vooraan, 18 en 17 inch achteraan. Veelzijdig inzetbaar waarbij het all-terrain karakter onderstreept wordt door het profiel met diepere groeven ten opzichte van de Trail Rider.

Avon Trekrider

Bridgestone

Bridgestone Battlax A41
Hoogwaardige band met voornamelijk een wegkarakter. Technologisch is het de meest geavanceerde band die Bridgestone momenteel aanbiedt in deze categorie. Geschikt voor heel wat hoogpoters en ontwikkeld om optimaal te functioneren op zowel nat als en droog wegdek. Verkrijgbaar in 21, 19, 18, 17 en 15 inch vooraan, 18 en 17 inch achteraan.

Bridgestone Adventure Cross AX41
Dankzij de grote noppen is de Adventure Cross een meer off-road georiënteerde band die ook technisch geavanceerd op dat vlak. Bestemd voor 500cc en meer. Verkrijgbaar in de maten 21, 19, 18 inch vooraan, 18, 17 en 16 inch achteraan.

Bridgestone Battle wing 501/502
Deze draait al een tijdje langer mee. Geschikt voor middelgrote tot zware hoogpoters en ook uitermate geschikt voor oudere modellen (zoals de Honda XL 1000 of Varadero). Meest geschikt voor de weg met een aangenaam profiel. Minder performant dan recentere modellen, maar goedkoper. Verkrijgbaar in 21, 19, 18 inch voor, 18 of 17 inch achter.

Adventure Cross AX41

Continental

Continental TKC 70 Rocks
Deze band is gemaakt voor de meest krachtige modellen. De band biedt grip en goede stuurkwaliteiten in offroad condities en zet in op veiligheid zonder afbreuk te doen aan comfort. Verkrijgbaar in 17 en 18 inch als achterband, voor 600cc-motoren en meer. Perfect te combineren met de TKC 70 als voorband.

Continental ContiTrailAttack 3
Technisch geavanceerde band om op de baan te gebruiken voor hoogpoters van +600cc en de nieuwste krachtige modellen. Te verkrijgen in 17, 19 en 21 inch vooraan en 17 en 18 inch achteraan. Ook de iets oudere versie, de ContiTrailAttack 2 is nog te verkrijgen.

Continental TKC 80
Voor velen de ultieme avonturiersband. Inzetbaar op veel plaatsen, zowel op de baan als ernaast, maar vooral met ultieme offroadcapaciteiten zelfs op de meest losse en droge ondergrond. De grote noppen maken een behoorlijk lawaai. De TKC 80 kan onder stevige motoren van +600cc gemonteerd worden, zowel mono- als multicilinders. Bestaat in 17, 19 en 21 inch vooraan, 17 en 18 inch achteraan.

Conti Escape
Band voor hoogpoters met gemiddelde cilinderhoud. Het profiel met de grote tegels die de rijrichting volgen zorgen voor efficiëntie op de baan, ondanks mogelijke oneffenheden. Verkrijgbaar in 19 en 21 inch vooraan, 17 en 18 inch achteraan.

Continental ContiTrailAttack 3

Dunlop

Dunlop Trailmax Mission
Hoogwaardige band uitgerust met de nieuwste technologie van 2020. Multi-inzetbaar, zowel op de weg als offroad en telkens in staat om prestaties te leveren. Geschikt voor +600cc motoren en leverbaar in 21 en 19 inch vooraan, 18 en 17 inch achteraan.

Dunlop Trailmax Meridian
Voornamelijk ontwikkeld voor baangebruik, met de mogelijkheid om op droge landwegen te rijden. Het technologische niveau staat gelijk aan dat van een hoogwaardige straatband. Volgens Dunlop zijn hier heel wat kilometers mee te vreten. Geschikt voor 600cc en meer, verkrijgbaar in 21 en 19 inch voor, 18 en 17 inch achteraan.

Dunlop TrailSmart Max
Voor adventure-motoren met een iets sportiever karakter waarbij het weggebruik primeert. In zekere zin een opvolger van de Trailmax Meridian hierboven. De TrailSmart Max is verkrijgbaar voor 650cc en meer, 21 en 19 inch vooraan, 18 en 17 inch achter.

Dunlop Trailmax
Een band geschikt voor gemengd gebruik, op de weg en offroad, voornamelijk op een droge en steenachtige ondergrond. Ontworpen voor middenklassers en verkrijgbaar in 21 en 19 inch vooraan, 18 en 17 inch achteraan

Dunlop Trailmax Meridian

Heidenau

Heidenau K60 Scout
Iets minder bekend, deze fabrikant. De K60 Scouts van Heidenau is desondanks een prima band, geschikt voor de grotere multicilinder adventurebikes met +600cc. Presteert goed in een koude omgeving. Geschikt voor weg en off-road, met name op modderige paden, en geleverd in 21 en 19 inch vooraan, 18 en 17 achter.

Heidenau K76
Voor hoogpoters uit de middenklasse tot zelfs 900cc met een 17 inch achteraan. Voornamelijk ontwikkeld voor weggebruik, verkrijgbaar in maten 21 tot 19 inch voor, 17 inch achter.

Heidenau K60 Scout

Metzeler

Metzeler Karoo Street
Voor de middenwegzoeker! De Karoo Street is in te zetten op de baan en ernaast (liefst in een droge omgeving) maar presteert het best op asfalt. Kan ingezet worden onder +600cc adventurers en onder sommige monocilinders. Verkrijgbaar in 21 en 19 inch vooraan, 18 en 17 inch achteraan.

Metzeler Karoo 3
Deze Metzeler is een echter offroader met brede noppen en hoge offroadkarakteristieken. Te verkrijgen in 21 en 19 inch vooraan, 18 en 17 inch achteraan.

Metzeler Enduro 3 Sahara
De Enduro 3 Sahara is gehomologeerd voor de baan, maar voelt zich op elk terrein thuis. Geschikt voor hoogpoters tot 650cc, voornamelijk monocilinders. Bestaat in 21 inch voor, 18 en 17 inch achter.

Metzeler Tourance Next
De meest performante band om op de weg te rijden. De technologie is vergelijkbaar met die uit de baanmodellen van het merk. Komt in 21 en 19 inch vooraan, 18 en 17 inch achteraan. Voor (middel)grote adventure bikes van 600cc en meer.

Metzeler Karoo Street

Michelin

Michelin Anakee Adventure
Ontworpen voor grote adventurebikes. Het profiel staat gebruik op alle terreinen toe en komt het best tot zijn recht op droge landwegen en ritten op steenachtig terrein. Te verkrijgen in 21 en 19 inch vooraan, 18 en 17 achteraan.

Michelin Anakee Wild
Iets meer een offroadkarakter dan de Adventure-variant. De Anakee Wild heeft een dieper profiel dat tractie op losse offroadvlakken ten goede komt. Verkrijgbaar in 21 en 19 inch vooraan, 17 en 18 achter. Geschikt voor +1.000cc-adventurebikes

Michelin Anakee 3
Deze band is uitermate geschikt voor baanrijders die hun hoogpoter niet gauw het zand insturen. Geschikt voor +600cc multicilinders, verkrijgbaar in 17 inch achteraan, 21 tot 19 inch vooraan.

Michelin Anakee Adventure

Mitas

Mitas Terra Force R
Hoogwaardige Mitas-band die voor 90% op de weg gericht is. Bestaat ook in een dual-compound uitvoering achteraan. De prestatieband van Mitas is geschikt voor middelgrote en grote hoogpoters die vooral op de weg rijden. 21 en 19 inch vooraan, 18 en 17 inch achteraan.

Mitas E-08
Ontwikkeld voor één- of tweecilinders van rond de 600cc. Grotendeels bestemd voor weggebruik, maar M+S-gecertificeerd door Mitas. 21/19 inch voor, 18/17 inch achter.

Mitas E-07+
Mitas heeft meerdere modellen geschikt voor zelfs de zwaarste adventurers. De E 07+ is bestemd voor offroadgebruik, zondermeer. Zowel op droog als vochtig terrein. Komt in 18/17 inch achteraan, 21/19 inch vooraan. Er is ook een Dakar-versie voor woestijnrijden.

Mitas Terra Force R

Pirelli

Pirelli Scorpion Trail 2
Hoogwaardige band die nagenoeg uitsluitend ontwikkeld werd voor baanrijden met zware hoogpoters. Dual-compound technologie. Komt in 21, 19, 18 en 17 inch achteraan voor 600cc-adventurers en meer. Er bestaat ook een Scorpion Trail van betere kwaliteit, maar niet in de 18 inch maat.

Pirelli Scorpion Rally STR
Veelzijdige band voor baan en piste, maar zeer geschikt voor offroad op het droge of in vochtige omstandigheden. De noppen zijn atypisch van vorm en de band is ontwikkeld met moderne technologie. Verkrijgbaar in 21/19/18/17 inch vooraan, 18/17/15 inch achteraan.

Foto's Shutterstock, Avon, Bridgestone, Continental, Dunlop, Heidenau, Metzeler, Michelin, Mitas, Pirelli

Pirelli Scorpion Trail 2

Reageren

Registreer of log in om te reageren


Community

Motornieuws TV» Archief