door Thierry Sarasyn 8 november 2016

Is ie mooi of is ie mooi? BMW RnineT Urban GS

Deze hadden we niet zien komen. De BMW RnineT Urban G/S. Een ronduit schitterende hommage aan de G/S uit de jaren tachtig; met wat goede wil zie je er Gaston Rahier mee naar Dakar razen. Niet dat veel eigenaars van de nieuwe Urban G/S echt off road zullen gaan, maar het oog wil ook wat. En het krijgt in dit geval veel. Prachtig ding!

Wie had drie jaar geleden durven denken dat BMW’s RnineT serie een dergelijk succes zou kennen en vooral dat hij er nog vier versies zou bij krijgen. Na de Scrambler, de Pure, Racer is er nu dus de GS. Die verschilt motorisch al bij al niet te veel van de andere modellen, maar de accenten en kleuren die BMW legt met verwijzing naar de geschiedenis van zijn iconisch GS model, zijn uitermate geslaagd. Leuk accent zijn de harmonica rubbers op de vork. De gekruiste spaakwielen en de noppenbanden zijn opties. Wedden dat het zelfs populaire opties worden?

Deze hommage aan de originele R80G/S maakt net als de andere nineT’s gebruik van het 1170 cc boxerblok en deelt zijn rijwielgedeelte met de meest budgetvriendelijke (of minst budgetonvriendelijke) nineT modellen. Hij heeft ook die enkele tellerpartij (is dubbel op die andere nieuwe RnineT, de Roadster), een stalen tank en minder gesofisticeerde remmen. Geloof het maar dat hij daarmee nog veel beter remt dan het origineel uit de eighties.

De meerwaarde zit hem in stilistische details zoals het brede stuur, de off road voetsteunen, het hoge spatbord en de eenvoudige maar mooie uitlaat. En dan is de kleurstelling. Bijzonder geslaagd en helemaal zoals het moet zijn. Laten we afsluiten met een persoonlijke noot: dit is de mooiste boxer die ik zag sinds Porsche de 991 Targa lanceerde.

Bekijk de uitgebreide fotogalerij van de BMW RnineT Urban G/S

Reageren

Registreer of log in om te reageren


Community

Motornieuws TV» Archief