door Thierry Sarasyn 16 juni 2020

INTERMOT, het grote Duitse motorsalon, gaat niet door.

Eén van de grootste twee motorsalons van Europa, Intermot in Keulen, zal dit najaar niet doorgaan. Grote merken zoals BMW en KTM hadden al eerder laten weten dat ze niet op het Duitse motorsalon aanwezig zouden zijn. Met het Covid-19 gevaar in het achterhoofd, gooit de organisatie voor dit jaar de handdoek in de ring.

Geen intermot in 2020

Naar een digitaal formaat

In een officieel communiqué laat de organisatie het volgend weten: "Met het oog op de gezondheid van exposanten en bezoekers hebben Koelnmesse en de Duitse Vereniging voor de Motorrijwielindustrie (IVM), na overleg met de belangrijkste spelers uit de branche, besloten deze beurs in 2020 niet te organiseren. Een evenement dat afhankelijk is van zijn aantrekkingskracht (...) kan op dit moment niet in deze vorm worden gehouden en voldoet dus niet aan de verwachtingen en behoeften van de sector. De middelen van onze klanten voor 2021 staan al zwaar onder druk als gevolg van de SARS/COVID-19-crisis. Als belangrijk onderdeel van de motorindustrie willen we echter, vooral in moeilijke tijden, onze partners actief ondersteunen en werken we nu voluit aan een digitaal formaat."

Europa telt twee toonaangevende motorsalons. Intermot in Keulen is er één van. De Duitse organisatoren laten weten dat ze in digitale vorm zoveel mogelijk willen communiceren. De bezwaren bij het organiseren van de beurs in het huidige klimmaat zijn duidelijk: het is mogelijk dat er een tweede Corona golf komt. En als die er niet komt, is het moeilijk om alles te laten verlopen zoals dat normaal het geval zou zijn. De bezoekersaantallen beperken, tickets koppelen aan reservatie en routes uitstippelen die de bezoekers moeten volgen, zijn mogelijke maatregelen. Maar op een motorbeurs gaan mensen ook op motoren zitten. Die dan allemaal ontsmet moeten worden. En je kunt moeilijk vermijden dat er veel mensen dicht bij elkaar rond een motorfiets gaan staan. Dus is er extra personeel nodig om dat te vermijden. En dan gaan de kosten de lucht in. Het is allemaal niet zo eenvoudig. INTERMOT gaf wel al te kennen dat ze in 2022 wel weer met de traditie willen aanknopen.

Het heeft nogal wat om het lijf om in deze tijden in alle veiligheid een motorbeurs te organiseren. Wat meteen de vraag opwerpt wat er - dichter bij huis - met het salon van Brussel zal gebeuren. Een aantal merken gaf al te kennen niet aanwezig te zullen zijn, anderen willen met in acht name van een aantal maatregelen wel op de Heizel present tekenen. Op kortere termijn is het ook afwachten wat er met die andere grote beurs, EICMA, zal gebeuren. De Italiaanse motorshow staat nog steeds gepland voor november, maar ook hier zullen BMW, KTM, GASGAS en Husqvarna officieel niet aanwezig zijn. Andere merken hebben nog geen officieel standpunt ingenomen, maar dat wordt gezien de ontwikkelingen in Duitsland, nu ook wel eerstdaags verwacht.

Reageren

Registreer of log in om te reageren


Community

Motornieuws TV» Archief