door Jill Danneels 7 april 2019

Do's en don'ts bij het plannen van een motorvakantie:

Motorrijden geeft ons een gevoel van vrijheid en onafhankelijk, toeren in de natuur is de best mogelijke vorm van ontspanning. Heerlijk toch, die motorvakantie! Wel komt daar de nodige planning en organisatie bij. Onderstaande tips kunnen je hierbij helpen:

Ruimte

Eerst en vooral: ruimte! Als motor-reizende backpacker word je geconfronteerd met beperkte opslagmogelijkheden. Dat betekent keuzes maken, wat neem je mee en wat niet? Je halve kleerkast laat je bij voorkeur thuis, stel prioriteiten wat echt belangrijk is. Onthoud dat je op je reis(bestemming) steeds in de mogelijkheid bent om vuile kledij een wasbeurtje te geven. Worst case scenario, maar zeker niet te vergeten: een veiligheids-en reparatieset voor je tweewieler! Investeer ook in zadeltassen, tegenwoordig heb je die in alle geuren en kleuren. Kies de meest comfortabele in functie van je motor.

Bij het laden doe je er goed aan het zwaarste gewicht zo laag en centraal mogelijk te plaatsen, lichtere zaken bij voorkeur bovenop. Hang alles goed vast, je wil een gedeelte van je bagage niet gaan zoeken na een halve dag.

Punt twee: de algemene toestand van je motor. Voor je vertrekt, controleer alstublieft volgende zaken:

Banden
Bandenspanning en slijtage. Heeft je motor de ganse winter in de garage doorgebracht en vertrek je daarna onmiddellijk op motorvakantie? Grote kans dat de banden niet de correcte luchtdruk hebben. Elk merk heeft specifieke voorschriften, ga even na hoeveel er voor jouw banden voorgeschreven wordt. Neem bij voorkeur een bandenspanningsmeter mee op vakantie, je weet maar nooit. Twijfel je of de banden de hele vakantie zullen meegaan? Vervang ze dan, stante pede. Je wil niet het risico lopen het laatste deel van je reis te slippen vanaf er een klein beetje regen valt.

Lichten
Dimlicht, groot licht, remlicht, richtingaanwijzers,… Niet onbelangrijk als je een paar dagen of weken op je motor vertoeft.

Algemene staat
Olie, remolie, remblokken, koelvloeistof, oliefilter, luchtfilter, ketting, zijpedaal, enzovoort. Een goede huisvader geeft zijn motor een onderhoudsbeurt na 6000 kilometer. Kom je er niet, dan rijd je jaarlijks eens naar de garage, bij voorkeur na de winter. Ook al is je tweewieler onlangs op onderhoud geweest, je doet er goed aan om alles nog eens na te kijken voor je vertrekt.

Je eigen algemene staat
Rust goed uit voor je vertrekt. Een motorvakantie is zeker een ontspannende vakantie, toch is het vermoeiend uren na elkaar te rijden. Zorg ervoor dat je je voldoende kan focussen.

Draag steeds een integraalhelm. Deze biedt niet enkel de meest optimale bescherming bij ongelukken, maar is ook aangenaam bij veranderende weersomstandigheden. Om maar te denken aan koude, wind, regen,… Een pothelm kan misschien beter passen bij je Harley, je zal ons dankbaar zijn als je door een regenbui rijdt in de Duitse moezelstreek.

Wees voorbereid!

Het lijkt verschrikkelijk verleidelijk om gewoon te vertrekken en te rijden volgens je innerlijk kompas. Maar is dat ook een goed idee? Wie weet rijd je na 100 kilometer zonder enig besef terug huiswaarts. Of ben je uren op zoek naar een overnachtingsplaats, volledig uitgeput. Bereid je voor en neem kleding mee die gepast is voor de weersomstandigheden van je bestemming. Denk aan de GPS. Ben je niet pro technologie? Neem dan tenminste een landkaart mee, die zal je ondersteunen op moeilijke momenten. Wacht niet tot het lampje brandt vooraleer je gaat tanken, tenzij jij en je vriend of vriendin van sensatie houden en graag in een vreemd land op zoek gaan naar een bidonnetje benzine. Kan altijd, natuurlijk.

Wees realistisch in je reisdoelen

Hier telt kwaliteit boven kwantiteit: wat levert het op als je uren op je motor vertoeft, stikkapot bent van de reis en bij aankomst al bijna huiswaarts mag rijden? Weinig. Net daarom: kies een realistische bestemming en geniet minstens evenveel van de reis op zich. Neem af en toe een pauze, in de vorm van een snack, dutje of aperitief. En rijd morgen verder. Want motorrijden is een bestemming op zich.

Last but not least, overdrijf niet

Om het woord autistisch niet in de mond te nemen, willen we ook niet dat je reis in het water valt omdat je je teveel hebt voorbereid. Zoals alles in het leven: doe het met mate. Wees niet panisch omdat je favoriete tripadvisor-restaurant gesloten is, maar leef. Geniet van de vrijheid en de onvoorspelbaarheden die op je pad komen!

MotorNieuws wenst je alvast een goede reis!

Reageren

Registreer of log in om te reageren


Community

Motornieuws TV» Archief