door motornieuws 22 november 2018

Blijf jij rijden in de winter? Onderstaande tips zorgen voor nog meer zelfzekerheid op je tweewieler.

Olé, de winter is terug in het land! Voor sommige motorrijders gaat de winterstop in en wordt de tweewieler op stal gezet. Anderen juichen dit toe en gaan lekker driftend de modder tegemoet. Voor de die-hards onder ons, hier enkele tips om regen, ijzel, sneeuw en ander vuil te trotseren. ‘Cause we can!

Hou je warm

Vermijd bevroren handen, voeten en bibberende benen. Onderkoeld op je motor zitten zorgt voor verminderde focus op de weg, wat de kans tot ongevallen vergroot. Tegenwoordig is er meer dan voldoende verwarmende protectie op de markt: gaande van handvatverwarming tot verwarmende sokken, broeken, jassen, enzovoort. Ook zorgt wat warmte voor een veel leukere rit!

Klare kijk

Zorg er in alle omstandigheden voor dat je een klare kijk hebt, dat begint met een droog en proper vizier. Ook al lijkt een getint vizier hipper, in donkere en natte omstandigheden zie je er geen hol door. Hetzelfde met condens, heb je last van waterdamp op de binnenkant van je vizier, ga dan een pinlock halen, voor een schamele 50 euro is dit probleem ook alvast opgelost.

Ontspannen zithouding

Een gespannen houding kan voor ongecontroleerde acties zorgen, zoals bruusk gas geven of remmen. In slechte weersomstandigheden reageert de wielbasis net iets directer, waardoor een relaxte houding onmisbaar is. Take it easy, fellas!

Check je banden

Koude en natte omstandigheden zorgen voor een verminderde grip en daar kan je op anticiperen. De bandenspanning kan in de winter wat dalen, controleer deze dus even voor je vertrekt. Ook de motor van de ene naar de volgende bocht gooien, is net iets gevaarlijker dan in de zomer op circuitÂ… Tenzij je met regenbanden rijdt, natuurlijk. Check ook de profieldiepte van je banden.

Vermijd machogedrag

Natuurlijk, respect voor diegene die alle weersomstandigheden trotseert! Maar doe het met de juiste motivatie. Ben je voldoende uitgerust en ervaren om in de sneeuw te rijden? Go ahead! Wil je rijden om de stoere bink uit te hangen en meisjes te versieren? Denk dan nog eens goed na. Tenzij je de verpleegster aan de haak wil slaan, natuurlijk.


Tekst: Jill Danneels
FotoShutterstock

Reageren

Registreer of log in om te reageren


Community

Motornieuws TV» Archief